Onbekende verzetsgroep Pieter van den Heuvel – 33 van Soesterberg

 

 

33 verzetsmensen, geëxecuteerd omdat zij opstonden voor de vrijheid van Nederland.. 

Laten we er samen voor zorgen dat zij niet voor niets gestorven zijn..

PIETER VAN DEN HEUVEL

Over Pieter van den Heuvel, geboren op 10 december 1915 in Haarlem, is tot op de dag van vandaag nog weinig bekend. Pieter was machinebankwerker bij de firma Fokker en voor zover bekend alleen aangesloten bij een bedrijfssabotagegroep. Hij heeft vanaf zijn 17e gevaren en was getrouwd met Wilhelmina Alina Bertholee. Zijn laatste woonplaats blijkt Oostzaan te zijn geweest. Het is niet geheel duidelijk of en zo ja, tot welke verzetsgroep hij behoorde.

Hij was altijd al bevlogen geweest door de communistische gedachte en werd rond zijn 20e lid van den CPN. Rond zijn 22e was hij korte tijd voorzitter van de communistische jeugdvereniging “Tempo”. Toen hij 24 was brak de oorlog uit.

Pieter is toen vrijwel direct begonnen met zijn verzetswerk. Zo was hij o.a. betrokken bij de “Februari-staking” en verspreide hij illegaal materiaal. Hij werd ervan beticht betrokken te zijn bij een brand bij de firma Fokker. Hierop werd hij op 21-03-1942 gearresteerd in zijn woonplaats. De aanklacht luidde: “sabotage bij Fokker”.

Hij werd gevangen gezet in de gevangenis in Amsterdam (Amstelveenscheweg) en later in Utrecht (Gansstraat). Pieter was net als de andere 32 verzetmensen een verzetsman die zijn weerstand met de dood moest bekopen. Hij was slechts 26 jaar toen hij werd geëxecuteerd in Soesterberg.

Hij is opnieuw ter aarde besteld op begraafplaats “de Nieuwe Ooster” in Amsterdam.

Bron: https://meitotmei.nl/pieter-van-den-heuvel-vergeten-verzetsslachtoffer-uit-oostzaan/

Opmerkingen bij artikelen.

Heeft u opmerkingen bij artikelen op deze website? Treft u een fout aan of heeft u een inhoudelijke aanvulling?

Neemt u dan contact op via het contactformulier op de contactpagina.