VERZETSGROEP ORANJEVENDEL – 33 van Soesterberg

 

 

33 verzetsmensen, geëxecuteerd omdat zij opstonden voor de vrijheid van Nederland.. 

Laten we er samen voor zorgen dat zij niet voor niets gestorven zijn..

VERZETSGROEP ORANJEVENDEL

Verzetsgroep het Oranjevendel was een verzetsgroep uit Zwolle, die al in het begin van de Duitste bezetting actief was. Zij zetten een inlichtingennetwerk op waarbij militaire objecten werden gefotografeerd. Ook werden er radiozenders bediend. 

De verzetsgroep van het Oranjevendel bespioneerden bijvoorbeeld vliegvelden van de Duitsers, maakten blauwdrukken van startbanen en foto’s van belangrijke militaire objecten in het Oosten van Nederland en in het Westen van Duitsland.

 

Door deze verzetsmensen werden radiozenders bediend en er werd door middel van stencils de Nederlandse bevolking opgeroepen om in verzet te komen.  Ook hadden zij een volledige constructietekening van een nieuwe Duitse onderzeeboot in handen weten te krijgen. Deze werd aan de geallieerden doorgespeeld. Ook kregen de geallieerden een opgave van demagnetiserings-inrichtingen en schuilbunkers in het Rotterdamse havengebied.  De geallieerden kregen lijsten van fabrieken en plaatsen in Duitsland waar de fabricage van luchtweerapparaten plaats vond. Er werd aangegeven wat men er precies fabriceerde en waar dat excact plaatsvond. Informatie die van onschatbare waarde is geweest voor de geallieerden.

 

Vier van de leden van de verzetsgroep het Oranjevendel werden begin 1942 verraden en gearresteerd. Leden  van de Sicherheitsdienst waren bij de verzetsgroep geïnfiltreerd. Zij werden gevangen gehouden in het beruchte Oranjehotel in Scheveningen en werden in september van dat jaar door de Duitsers ter doord veroordeeld. Een gratie verzoek mocht niet meer baten en op 19 november 1942 werden deze verzetsstrijders door de SD geëxecuteerd in Soesterberg.

 
 
 

 

 

MARTINUS CORNELIS CAVALJÉ


HENRI HERMAN MOQUETTE


GERRIT JAN PRINSEN


GERRIT WILLEM   EDUARD WILMINK

Opmerkingen bij artikelen.

Heeft u opmerkingen bij artikelen op deze website? Treft u een fout aan of heeft u een inhoudelijke aanvulling?

Neemt u dan contact op via het contactformulier op de contactpagina.