Verhalen – 33 van Soesterberg

 

 

33 verzetsmensen, geëxecuteerd omdat zij opstonden voor de vrijheid van Nederland.. 

Laten we er samen voor zorgen dat zij niet voor niets gestorven zijn..

Verhalen

Hier vindt u persoonlijke verhalen over de 33 van Soesterberg. Wij zijn erg blij dat wij deze verhalen hier mogen publiceren. Helaas is lang niet over iedereen een verhaal bekend. De verhalen die bekend zijn zullen op deze pagina te lezen zijn. Mocht u zelf nog over een ontbrekend verhaal beschikken en deze beschikbaar willen stellen voor publicatie dan wordt dat zeer gewaardeerd. Wilt u dan contact opnemen d.m.v. het contactformulier? Zodra er meer verhalen bekend zijn wordt deze pagina weer bijgewerkt. Alleen zo houden we de geschiedenis levend!

Verzetsgroep Deventer - Terwolde - Twello - Voorst.

Gerrit Jan van ’t Einde

Mijn naam is Gerrit Jan van ‘t Einde. Ik ben geboren op 9 mei 1899 in Nijbroek

Mijn beroep was landbouwer en later bouwvakker.Ook ik heb in het verzet gezeten en was betrokken bij de Verzetsgroep Deventer – Terwolde – Twello – Voorst. Ook ik heb onderduikers geholpen, illegale kranten gedrukt en verspreid, voorraden van de Duitse bezetter gesaboteerd enz. Ik heb geprobeerd, samen met nog 14 andere verzetsmensen, hulp te bieden aan mensen die dit nodig hadden. Mensen die, net als ik, het niet eens waren met het regime wat de Duitse bezetter ons op wilde leggen. Helaas heb ik dit moeten bekopen met de dood. Mijn complete verhaal kunt u lezen in de link. 

Kees (Cornelis) Lugthart

Mijn naam is Kees (Cornelis) Lugthart. Ik ben geboren op 12 mei 1898 in Dubbeldam. Mijn beroep was schilder. Ik heb in de 2e wereldoorlog in het verzet gezeten. Ik was betrokken bij de Verzetsgroep Deventer – Terwolde – Twello – Voorst. Ik heb onderduikers geholpen, illegale kranten gedrukt en verspreid, voorraden van de Duitse bezetter gesaboteerd enz. Ik stond ook wel bekend als de  “man zonder benen”. Ik heb geprobeerd, samen met nog 14 andere verzetsmensen, hulp te bieden aan mensen die dit nodig hadden. Mensen die, net als ik, het niet eens waren met het regime wat de Duitse bezetter ons op wilde leggen. Helaas heb ik dit moeten bekopen met de dood. Mijn complete verhaal kunt u lezen in de link. 

Jo ( Johannes) Rodert

Mijn naam is Jo (Johannes) Rodert. Ik ben geboren in Deventer op  25 oktober 1910 en was aangesloten bij de Verzetsgroep Deventer – Terwolde – Twello – Voorst. Mijn beroep was groente en fruit handelaar. Ik kwam altijd op voor mijn medemens. Ik op nam het op voor de rechten van mijn collega’s waardoor ik een aantal keren ontslagen werd.  Door het uitbreken van de oorlog kreeg ik steeds meer  sympathie voor de CPN waar ik uiteindelijk ook lid van ben geworden. Samen met mijn huisgenoot Dick Bannink ging ik in de weekenden naar Utrecht om daar een cursus te volgen bij de CPN.  We waren nu politiek geschoold en daardoor  geschikt als volkvertegenwoordigers.. Verder lezen? Klik op de link.

Verzetgroep Amsterdam

Willem Bouwhuis

Willem Bouwhuis behoorde tot de Verzetsgroep Amsterdam  en was actief in de illegaliteit voor de Communistische Partij van Nederland (CPN) binnen Verzetsgroep Amsterdam. Hij werkte bij Fokker als instrumentenmaker en gaf leiding aan de Februaristaking in 1941.

Willem Bouwhuis werd in de nacht van 26 op 27 januari 1942 in Amsterdam gearresteerd. Hij zat vast in de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam en in kamp Amersfoort, alvorens hij werd overgebracht naar de Kriegswehrmachtsgefängnis in Utrecht.

Wilhelmus Johannes Kraan

Ik ben Wilhemus Johannes Kraan en woonde in Amsterdam aan de  Hoofdweg 475. Ik was stratenmaker en lid van de verboden Communistische Partij van Nederland. Ik  was een van de initiatiefnemers van de Februaristaking in 1941. Deze staking was een protest tegen de razzia’s in de Amsterdamse Jodenbuurt. Ik was aangesloten bij de Verzetsgroep

Amsterdam  Lees mijn verhaal in de link.

Februaristaking: ‘Het was een gewone man, die niet tegen onrecht kon’

Antoon en Bertus Wolfswinkel

Ik ben Antoon Wolfswinkel. Samen met mijn broer Bertus zat in bij de Verzetsgroep Amsterdam. Wat waren allebei metaalarbeiders. Beide waren bij betrokken bij de krant “de Waarheid” en waren wij aangesloten bij de CPN. De CPN had opgeroepen tot de zg. “Februaristaking” in 1941. Wij werden in maart 1942 opgepakt en behoorden ook tot de 33 verzetsmensen die op 19 november werden geëxecuteerd in Soesterberg. Meer lezen over ons? Klik op de link. 

Verzetsgroep Het Oranjevendel

MARTINUS CORNELIS CAVALJÉ
Martinus Cornelis Cavaljé, roepnaam Ties, Cavaljé, studeerde theologie in Utrecht en werd in 1940 hulppredikant Ned. Herv. gemeente in Neerbos-Hees. Hij werd lid van de verzetsgroep “Het Oranjevendel” en van de groep Hogerland. Samen met anderen hielp hij al in 1941 bij het verbergen en doorsluizen van geallieerde piloten naar de vrijheid. Hij verzamelde spionagegegevens en gaf die door naar Engeland. Hij werd gearresteerd, waarschijnlijk door verraad, op 19 januari 1942. Gefusilleerd op 19 november 1942 bij Soesterberg.

In mei 2022 zijn  in Hengelo de verzetsstrijders Henri Moquette en Willem Wilminkeen geëerd met een plaquette. Dit gebeurde aan de   Troelstrastraat in hun vroegere buurt, de Hengelose Es. Video is te bekijken via deze link: https://www.1twente.nl/artikel/1415815/vergeten-hengelose-verzetsstrijders-geëerd-met-herdenkingsbord

Henri Moquette diende als compagniecommandant en streed tijdens de meidagen van 1940 op de Grebbeberg en Willem Wilmink was architect. Al vroeg tijdens de oorlog werden de Hengeloërs actief in het verzet. Zij voegden zich bij Verzetsgroep Het Oranjevendel en verzamelden inlichtingen over Duitse troepenbewegingen en militaire objecten. Zij speelden deze informatie door naar de geallieerden. Ook hielpen zij geallieerde piloten en joden.

Verraden

In begin 1942 werden beide mannen verraden en gearresteerd. Leden van de Sicherheitsdienst hadden de verzetsgroep geïnfiltreerd. Zij werden gevangengehouden in het beruchte Oranjehotel in Scheveningen en werden in september van dat jaar door de Duitsers ter dood veroordeeld. Het gratieverzoek mocht niet meer baten, want in november werden de verzetsstrijders door de SD geëxecuteerd.

 

Gerrit-Jan Prinsen was een 
verzetsman van het eerste uur, geboren in Winterswijk en banketbakker van beroep. Ik was één van de  leidende figuren van de Verzetsgroep Het Oranjevendel.

Wij hielden ons zich bezig met spionage, het terugbrengen van Engelse militairen en het verplaatsen van Joden.  Door samenwerking met de in Nijmegen werkzame verzetsgroep o.l.v. M.C. Cavalje ging echter alles fout. Via infiltratie en het daarop volgende verraad kwam een einde aan het verzetswerk en werden velen gearresteerd in het voorjaar 1942. Lees meer in de link.

Joop IJisberg

Mijn naam is Joop IJisberg. Ik ben geboren in Amsterdam op 19 – 10 – 1900. Ik was tramconducteur in Amsterdam, actief in het communistische verzet, en mede organisator van de Februari-staking. Ook was ik kaderlid van het NVV en lid van de Communistische Partij Nederland. Op de ochtend van 25 februari 1941, de eerste dag van de Februari-staking, heb ik  mijn collega’s in de remise aan de Tollenstraat opgeroepen te gaan staken. Ik verspreide illegale vlugschriften van de CPN en “De Waarheid”. In november 1941 werd ik gearresteerd en op 29 juli ter dood veroordeeld. Ondanks dat er 650 mensen mijn gratieverzoek getekend hadden werd ik op 19 november 1942 samen met 32 andere verzetstrijders geëxecuteerd op vliegbasis Soesterberg. Lees meer in de link.

 

 

Opmerkingen bij artikelen.

Heeft u opmerkingen bij artikelen op deze website? Treft u een fout aan of heeft u een inhoudelijke aanvulling?

Neemt u dan contact op via het contactformulier op de contactpagina.